Yaşananların adını ABD gazetesi koydu: Türkiye resmi olarak Cumhuriyet ama…

İBB Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun, aynı operasyonda gözaltına alınan seçilmiş belediye başkanlarının, bürokratların tutuklanması, sonrasında başlayan eylemler ve çoğunluğu üniversitelilere yönelik tutuklama dalgası dünyanın gözünü de Türkiye’ye çevirdi.

ABD’nin saygın yayın organlarından New York Times’ta, son haftalarda yaşananları analiz eden bir yazı yayınlandı. “Türkiye’de muhalefet enerji dolu: Ateş çoktan yandı” başlıklı haberde “Hükümet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük siyasi rakibini tutukladıktan sonra muhalefetin destekçileri savaş ilan etti” denildi.

Haberde CHP’nin mitingler düzenlediği, boykot çağrıları yaptığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yanında olduğunu her fırsatta duyurduğu aktarılırken, üniversitelerde öğrencilerin de yaşananlara tepki olarak sokağa çıktığı aktarıldı.

New York Times’taki haberde, “Üniversitelerde öğrenciler protestoları yönetmek ve yaymak için konseyler oluşturdular, çevik kuvvet polisi ve biber gazıyla başa çıkmak için ipuçları paylaştılar. Türkiye’de on yıldan uzun bir süredir yaşanan en büyük siyasi protesto dalgasının bir parçası olan bu çabalar, hükümetin 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük siyasi rakibi Ekrem İmamoğlu’nu tutuklamasıyla ivme kazandı” denildi.

“SERT MÜDAHALE SİNDİRMEK YERİNE ENERJİ VERİYOR”

haberde, “Erdoğan hükümeti tepkileri bastırmak için geniş önlemler aldı. Ancak baskılar muhalefet destekçilerini sindirmek yerine onlara enerji veriyor gibi görünüyor” denildi.

Haberde 24 yaşındaki bir ODTÜ öğrencisinin görüşlerine de yer verildi. Öğrencinin, “Forumlarda ve toplantılarda herkes bunun sadece İmamoğlu ile ilgili olmadığını söylüyor. Ateş çoktan yakıldı” sözlerine dikkat çekildi.

ODTÜ’lü öğrenci birçok arkadaşının gözaltına alındığını söylerken, “Öğrenciler mahkemeye güvenmiyor ve ülkenin nereye gittiğinden endişeliler” dedi.

Analizde, “Ancak yeni başlayan protesto hareketinin ivmesini ne ölçüde sürdürebileceği ve hükümeti rotasını değiştirmeye ikna etmeyi ya da zorlamayı ne ölçüde başarabileceği belirsizliğini koruyor” yorumu da yapıldı.

“TÜRKİYE RESMİ OLARAK CUMHURİYET FAKAT…”

New York Times, “Türkiye resmi olarak demokratik bir cumhuriyet fakat yabancı yetkililer, uzmanlar ve birçok Türk, Erdoğan’ın son yıllarda ülkeyi otokrasiye çevirdiğini söylüyor” tespitine yer verdi, üçüncü döneminin sonunda Erdoğan’ın 4. kez cumhurbaşkanı seçilmeyi istediği belirtildi.

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’nun ‘Akın Gürlek’ davasını takip etmişti: CHP lideri Özgür Özel Silivri’den seslendi

Son dakika haberi… Sabah saatlerinde Ekrem İmamoğlu’nun ‘Akın Gürlek’ davasını takip eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel Silivri’de gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. İmamoğlu hakkında verilen karara ilişkin konuşan Özel, “Bugün mahkeme Akın Gürlek’in kendi kendine yarattığı bir mağduriyete geçit vermedi. Bir siyasi yasak meselesinin çıkmamış olması benim için olumlu” ifadelerini kullandı. Özel ayrıca gündeme ilişkin tartışmalara da değindi.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı tutuklandı: CHP’li Gökan Zeybek seçim sonuçları ile tepki gösterdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın tutuklanmasına, “Milletimiz sandık günü geldiğinde iradesine dokunanlara dersini verecek” diyerek tepki gösterdi.

Kararmış SÖZCÜ TV ekranında bugün! 6. Gün

İyi Partili Buğra Kavuncu, Serap Belovacıklı’nın sorularını yanıtladı, Damla Doğan Tuncel, güvenlik uzmanı Burak Yıldırım’la konuştu.

‘5 bin mağdurun evini teslim edeceğim

“Kooperatif meselesinde hem tapusunu, arsasını verenler hem de kooperatife üye olanlar mağdur. Üzerimize düşeni yaparak hak sahiplerine evlerini vereceğiz”

‘Savunma görevimi yapınca tutuklandım’

Avukatlık mesleğini yapmaktan tutuklanan Mehmet Pehlivan, “Hiç yapmadığım para transferi nedeniyle suçlanıyorum” dedi.

Grok Avrupa’da karakolluk

Türkiye’de küfürlü cevapları tartışılan yapay zeka robotu Grok, Avrupa ülkelerinde benzer yorumları nedeniyle AB’nin de gündeminde. Polonya, Grok hakkında soruşturma talep etti. Çok sayıda Avrupa ülkesi ise kısıtlamalar üzerinde çalışıyor.