Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Serebral Palsi Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Serebral palsi, her bin doğumda iki bebeği etkileyen, nörolojik bir rahatsızlıktır. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yavuz Samancı, “Serebral palsi hastalığında en çok karşılaşılan sorunlardan biri, çocukların bacaklarında meydana gelen aşırı kasılmalardır (spastisite). Bu hastalıkta beyin ve sinir sistemi kaynaklı olarak hareket kabiliyeti bozuluyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Serebral palsi, genellikle doğum öncesi, sırası veya sonrası komplikasyonlarla ilişkilidir ve hareket ile kas kontrolü bozukluklarına yol açar. Doç. Dr. Mustafa Yavuz Samancı, serebral palsili çocukların tedavisindeki cerrahi yöntemleri detaylarıyla anlattı. Doç. Dr. Samancı, “Özellikle yürüme güçlüğü çeken veya yatağa bağımlı çocuklara yönelik bu özel cerrahi teknik, fizik tedaviyle birleştiğinde hastaların yaşam kalitesinde dönüştürücü bir etki oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“Serebral Palsi Hastalığına Karşı Cerrahi Müdahaleler”

Serebral palsi hastalığında karşılaşılan sorunlardan biri de çocukların bacaklarında meydana gelen aşırı kasılmalar (spastisite) olarak belirtiliyor. Doç. Dr. Samancı, “Bu hastalıkta beyin ve sinir sistemi kaynaklı hareket kabiliyeti bozuluyor. Hafif yürüme bozukluklarından, tamamen yatağa bağımlı yaşamaya kadar farklı klinik tablolarla karşımıza çıkabiliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Kasılmaları Azaltan Cerrahi Yöntemler”

Botulinum toksin enjeksiyonlarının ve fizik tedavinin genellikle etkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Samancı, “Beyinde ve omurilikteki kas hareketlerini kontrol eden mekanizmalarda oluşan bozulmayı düzeltmek amacıyla selektif dorsal rizotomi adını verdiğimiz cerrahi yöntemde bacaklardan gelen duyusal sinir liflerinde belirli oranlarda mikrokesiler yapıyoruz. Bu sayede çocuğun aşırı kasılmalarını azaltarak hareket kabiliyetini arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Cerrahi Müdahale Süreci ve Sonrası”

Genel anestezi altında gerçekleşen cerrahi müdahalenin bel bölgesinde küçük bir kesiyle yapıldığını belirten Doç. Dr. Samancı, “EMG (elektromiyografi) yöntemiyle sorumlu sinir liflerini tespit ediyor, bunların yaklaşık yüzde 50’sine mikro düzeyde seçici kesiler yapıyoruz. Ameliyat sonrası hastanede 5-6 gün kalış süresinin ardından hızlıca fizik tedaviye geçilerek kas hafızasının yeniden şekillenmesi sağlanır” şeklinde bilgi verdi.

“Serebral Palsi Hastalığının Nedenleri”

Serebral palsinin genellikle genetik geçişli olmadığını belirten Doç. Dr. Samancı, “Anne adayının gebelik sırasında enfeksiyon geçirmesi, erken doğum, düşük doğum ağırlığı veya doğum sırasında yaşanan oksijen yetersizliği gibi faktörler risk oluşturuyor. Ancak her çocuk bu durumdan aynı şiddette etkilenmez. Bu nedenle serebral palsi, geniş bir klinik yelpazeye sahiptir” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.