Öğleden sonra uykusunun faydası ortaya çıktı

Teksas Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, beynin analojik problem çözme yetisini inceleyen bir çalışma gerçekleştirdi. Bu yeti, beynimizin daha önce karşılaştığı benzer problemlerden öğrendiklerini yeni sorunlara uygulama becerisini ifade ediyor. Araştırmada, uyuyan kişilerin bu bilişsel süreçlerde daha başarılı olduğu tespit edildi.

Bilim insanları, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, “Bir sorun çözülemez gibi göründüğünde, ‘Üzerine yat ve düşün’ sözü bilimsel bir temele dayanıyor olabilir. Özellikle bu uyku REM evresini içeriyorsa,” ifadelerini kullandı.

NASIL BİR DENEY YAPILDI?

Çalışmaya 58 gönüllü katıldı. İlk olarak, katılımcılara bazı problem setleri gösterildi ve bu problemlerin çözümleri sunuldu. Daha sonra, aynı yöntemlerle çözülebilecek ancak çözüm ipucu verilmeyen ikinci bir problem seti sunuldu.

Bu aşamadan sonra, katılımcılar iki saatlik bir ara verdi. 28 kişi 110 dakikalık bir uyku uyurken, 30 kişi uyanık kalmaya devam etti. Uyuyan grubun REM uykusunda ne kadar vakit geçirdiği EEG başlıklarıyla ölçüldü.

Daha sonra, tüm katılımcılar tekrar teste tabi tutuldu. Özellikle ikinci setten çözemediği sorulara tekrar bakmaları istendi. Araştırmacılar, uyuyan grubun bu problemleri çözmede belirgin şekilde daha başarılı olduğunu keşfetti. Ayrıca, REM uykusunda daha fazla zaman geçiren kişilerin problem çözme başarı oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi.

PROBLEM ÇÖZME BECERİSİNİ ARTIRIYOR

Bu araştırma, REM uykusunun yaratıcı problem çözme becerilerini geliştirdiği ve zihinsel esnekliği artırdığı yönündeki önceki çalışmalarla uyum gösteriyor. Bilim insanları, REM uykusunun yeni bilgileri eski deneyimlerle bağdaştırarak zihinsel esneklik sağladığını düşünüyor.

Araştırmacılar, “REM uykusu, problem çözme sırasında farklı unsurların yeniden birleştirilmesini kolaylaştırabilir. Bu, özellikle yaratıcı problem çözme süreçlerinde kritik bir faktör olabilir” dedi.

Related Posts

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Beyni güçlendiren mucize besinler belli oldu

Konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız çözüm tabağınızda olabilir. Hangi vitaminler beyin hücrelerini koruyor, yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi nasıl önlersiniz? İşte beyni güçlendiren mucize besinler…

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.