HÜRJET için İspanya’da tarihi adım! Dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma

TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı Arasında HÜRJET Mutabakat Anlaşması İmzalandı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat anlaşması ile HÜRJET’in İspanya’ya satışı için önemli bir adım atıldı. Ayrıca, bu uçağın ortak altyapı üretiminin İspanya’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Anlaşma ile ilgili olarak Madrid’de AA muhabirine açıklamada bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, “Bu anlaşma, HÜRJET projesinde atmayı planladığımız adımlardan önemli bir kilometre taşıdır. Anlaşma kapsamında, endüstri alanında yapılacak iş birlikleri belirlenirken, HÜRJET’in İspanya için üretilen konfigürasyonunda hangi firmaların ne tür ürünleri sağlayacağı belirlenmekte ve ortak çalışma süreci başlatılmaktadır.” dedi.

Demiroğlu, “Uzun ve emin adımlarla ilerlediğimizi, bu anlaşma ile çok önemli bir aşama kaydettiğimizi” vurgulayarak, “Bu seviyede bir anlaşma, Türkiye ve TUSAŞ açısından oldukça önemlidir. Çünkü Türkiye’de üretilen bir jet eğitim uçağının bir NATO ülkesine satılması ve bazı alt sistemlerinin bu ülkede, bizim iş birliğimizle entegre edilmesi söz konusudur.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Anlaşmanın, firmaların teknik düzeydeki çalışmalarını hızlandıracağı belirtilirken, Demiroğlu şunları dile getirdi: “HÜRJET’te yapılacak montaj işlemlerini daha önce Türkiye’de gerçekleştirdik, ancak artık İspanya’da bu işlemi yapacağız. Bu anlaşma bizim için son derece önemli ve büyük potansiyele sahip. Başarıldığında birçok yeni fırsat kapısı açılacak. HÜRJET, sadece NATO için değil, diğer dünya ülkeleri için eğitim ve hafif taarruz görevleri için kullanılabilen bir platform olacaktır. Bu anlaşmanın bizim için büyük umutları ve gururu beraberinde getirdiğine inanıyoruz ve çalışmalara devam ediyoruz.”

HÜRJET’e ilişkin olarak “Güven duyduğumuz ve umutlu olduğumuz bir platform” ifadelerini kullanan TUSAŞ Genel Müdürü, “İleri düzeyde bir eğitim jeti olan HÜRJET, ciddi bir boşluğu dolduruyor. Türk Hava Kuvvetleri ve NATO için ideal bir eğitim uçağıdır ve farklı konfigürasyonlara uygun olacaktır. Bu ürünün sadece NATO ülkelerine değil, diğer ülkelerin de eğitim ve hafif taarruz amaçlı kullanabileceği bir uçak olduğuna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Anlaşmanın çok boyutlu olduğu belirtilirken, özellikle güven konusunda diğer Türk sanayi ve güvenlik ürünlerine de fırsatlar sunabileceği vurgulandı. Demiroğlu, “Bir platform sattığımızda, tüm ekosistemi satmış oluruz. Uçağın yapısal ve altyapı üretimi için yüzlerce firma ile çalışıyoruz. Bu, geniş bir işbirliği ağı oluşturuyor. Bir ürünle bir pazar girdiğinizde, diğer ürünlerin de müşterilere ulaşma şansı artar. Kara, deniz, hava alanlarında yaptığımız ürünler ve hizmetlerle güven oluşturdukça tercih edilme şansı artar.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, Türkiye’nin milli katılım ile yer aldığı ve TUSAŞ’ın da ilk kez katıldığı Madrid’deki 4. Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı’nın (FEINDEF) hızla büyüdüğüne dikkat çekilirken, fuarda yeni iş bağlantıları kurma ve önceden temas halinde oldukları firmalarla ilişkileri güçlendirme fırsatı bulunduğu belirtildi. Demiroğlu, “Bu uzun ve zorlu yolculukta emin adımlarla ilerlememiz gerekiyor, ancak gelişmelerden memnuniyet duyuyor ve umutlu olmaya devam ediyoruz. Buradaki temaslarımızın karşılığını alacağımıza inanıyoruz.” yorumunu yaptı.

Related Posts

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.

Mart ayında Türkiye’deki süt üretimi arttı

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki süt üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 1 milyon 15 bin 647 tona yükseldi.

Akdeniz’de 6 büyüklüğünde deprem: Çevre illerden hissedildi

Akdeniz’de saat 01.51’de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından Muğla’nın Datça ilçesine 155,06 kilometre uzaklıkta meydana geldiği belirlenen deprem, çevre illerden de hissedildi.

Ekonomik kalkınmaya kırsal destek

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun 1946 yılında kurulduğu güne atfen 1984 yılından bu yana 14 Mayıs ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kabul görüyor.

Yaş çay alım fiyatı ne kadar oldu? Bakanlık açıkladı

2025 yılına dair merakla beklenen yaş çay alım fiyatı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmen açıklandı. Bakanlığın yaptığı duyuruda, “2024 yılında 19 TL olan yaş çay bedeli 2025 yılı için 25.44 TL olarak belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’den Halep’e gidecek gaz Suriye’nin enerji altyapısını güçlendirecek

Kilis üzerinden Halep’e gidecek günlük 6 milyon metreküplük doğal gazın bölgedeki doğal gaz çevrim santralleri kullanılarak elektrik üretmesi ve ülkenin elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılaması bekleniyor.