Güney Afrikalı liderler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gündemiyle olağanüstü toplandı

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu’na (SADC) üye ülkelerden devlet ve hükümet başkanları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) isyancı gruplarla hükümet güçleri arasındaki çatışmalar gündemiyle olağanüstü toplandı.

SADC dönem başkanlığını yürüten Zimbabve’nin başkenti Harare’de gerçekleştirilen olağanüstü zirveye, SADC Savunma Organı dönem başkanı olan Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan başkanlık etti.

KDC, Güney Afrika Cumhuriyeti, Zimbabve, Tanzanya, Botsvana, Mozambik, Madagaskar, Zambiya ve Lesotho devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvede, Esvatini, Angola, Namibya ve Malavi, hükümet temsilcisi bakanlarla katılım gösterdi.

Zirve sonrası yayımlanan bildiride, KDC’nin doğusunda, 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grubun, bölgedeki SADC Misyonu’na yönelik silahlı saldırıları şiddetle kınanarak, bu saldırılarda hayatını kaybeden 13 Güney Afrikalı ve 3 Malavili asker için taziyede bulunuldu.

Bildiride, misyonda görev alan ülkelerin savunma bakanlarının, ölen askerlerin cenazelerinin, yaralı askerlerle birlikte memleketlerine nakledilmesi ve misyonun güvenliğinin sağlanması için KDC’de görevlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

SADC Savunma Organının çatışmanın tüm taraflarını bir ateşkes sürecine dahil etmekle yetkilendirildiğinin belirtildiği bildiride, çatışmaya taraf olan ülkelerin siyasi ve diplomatik liderleri koordineli bir diyalog sürecine davet edildi.

Bildiride, Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ile KDC’deki durumun geleceğine ilişkin ortak zirve düzenlemesi çağrısına yer verildi. (AA)


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Kılıçlı yemin töreni soruşturmasında MSB kararı açıkladı: 5 teğmen, TSK’dan ihraç edildi

TIKLAYIN – Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Avrupa Ligi’ndeki rakipleri belli oldu

TIKLAYIN – 4 milyarlık kamu zararıyla gündeme gelmişti: Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park ihalesine yargı freni

İmamoğlu, “Akın Gürlek” ve “bilirkişi” soruşturmalarında ifade verdi, Çağlayan’dan seslendi: 4 aydır yargı tacizinin en üstünü yaşıyoruz

TIKLAYIN – Erdoğan’dan Özgür Özel’e: Yaptığı gafları takip edemiyoruz, koltuğu kaybedeceğini anlayınca etekleri tutuştu

TIKLAYIN – 2 aylık bebek beyin kanaması geçirmişti: Topuk kanı ve K vitamini taramasına izin vermeyen aile hakkında suç duyurusu


 

Related Posts

Türkiye’nin konuştuğu skandalda son nokta! Torbacıyı narkotik başkomiseri yapmışlar

2024 yılında ilk kez konuşulmaya başlanan ancak geçtiğimiz günlerde “Sahte diploma çetesi” olarak Türkiye gündemine oturan çeteyle ilgili çarpıcı gerçekler ortaya çıktı.

Brezilya eski Devlet Başkanı Bolsonaro’ya ev hapsi

  Brezilya Yüksek Mahkemesi, “darbe girişimi” suçlamasıyla yargılanan eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun ev hapsi cezasına çarptırılmasına karar verdi. Brezilya’nın eski Devlet Başkanı Bolsonaro’nun yargılandığı davada gelişmeler yaşandı …

Fenerbahçe Beko, Khem Birch’ün Sözleşmesini Uzattı

Fenerbahçe Beko, Khem Birch’ün sözleşmesini 2025-2026 sezonuna kadar uzattı.

Gagavuzya’dan uyarı: ‘Moldova haritadan silinebilir’

Moldova’nın otonom bölgesi Gagavuzya’nın liderinin başdanışmanı, Eylül ayındaki seçimden sonra Batı yanlısı hükûmetin iktidarda kalması durumunda, Moldova’nın haritadan silineceğini savundu.

Sahte plaka ile yakalanmıştı koordinatör yapıldı

Hakkında, evrakta sahtecilik suçundan Çankırı Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulan Hüseyin Erdoğan Haber Koordinatörü yapıldı.

CHP’den DMM’nin ‘diploma’ açıklamasına tepki: Resmi belgede sahtecilik yapan bu kişiler neden hala sorgulanmıyor?

CHP’den DMM’nin ‘diploma’ açıklamasına tepki: Resmi belgede sahtecilik yapan bu kişiler neden hala sorgulanmıyor?