Çatışmalar, askeri harcamaları uçurdu

2024 Askeri Harcamalar Raporu: Avrupa ve Orta Doğu’daki Artışlar

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapora göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde askeri harcamalar yükseldi. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki büyük artışlar dikkat çekti. Raporda, bazı Avrupa ülkelerinde “benzeri görülmemiş” artışlar yaşandığı belirtildi. Askeri harcamalar 2023’e göre yüzde 9.4 artarak 2.7 trilyon dolara ulaştı. Aynı zamanda 2024, art arda askeri harcama artışlarının yaşandığı 10. yıl oldu. Bu veriler, Soğuk Savaş sonrası yıllardaki en büyük artışı temsil ediyor.

ABD, Çin ve Rusya

Rapora göre, en fazla harcama yapan 15 ülkenin tamamı ve 100’den fazla ülke 2024’te askeri bütçelerini artırdı. ABD, Çin ve Rusya, 2024 sıralamasında ilk üç sırada yer aldı. ABD, toplam askeri harcamaların yüzde 37’sini gerçekleştirerek savunma bütçesini 997 milyar dolara çıkardı. Çin, yüzde 12’lik payla 314 milyar dolara yükselirken Rusya’nın savunma bütçesi yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı.

Avrupa sıralamasında Almanya ilk sırada yer aldı. Dördüncü sırada bulunan Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te 88.5 milyar dolara ulaştı. Almanya, 2023’te yedinci sıradaydı. Almanya’yı sırasıyla Hindistan, İngiltere, Suudi Arabistan, Ukrayna, Fransa ve Japonya takip etti. Türkiye ise en fazla savunma harcaması yapan 20 ülke arasında yer aldı.

Türkiye 17’nci sırada

Türkiye, 2024 yılında en çok savunma harcaması yapan 17’nci ülke oldu. 2023’te 19’uncu sırada yer alan Türkiye, küresel bazda iki sıra yükseldi. Türkiye’nin savunma harcamaları 2024’te 25 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşti ve 2023’e göre yüzde 12 arttı. NATO’nun ABD’den sonra en büyük ordusuna sahip olan Türkiye’nin GSYİH’nin yüzde 1,9’unu savunmaya ayırması dikkat çekici bir gelişmedir.

Related Posts

Alman şirketlerde belirsizlik yükseldi

Almanya’daki şirketlerin ‘ekonomik belirsizlik’ nedeniyle işlerine yönelik gelişmeleri tahmin etmekte giderek daha fazla zorlandığı bildirildi.

Emeklilere promosyon sürprizi: Bankalar nisan ayı sonunda ne kadar ödüyor?

Bankalar, 2025 Nisan ayı itibarıyla emekli maaşı promosyonlarında cazip tekliflerle öne çıkıyor. Üç yıl boyunca aynı bankadan maaş almayı taahhüt eden emekliler, maaş tutarlarına göre değişen miktarlarda nakit promosyonlardan faydalanabiliyor. İşte bankaların güncel kampanyaları ve sundukları avantajlar…

Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara ödenen faiz hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizi esas alınacak.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir