Alman şirketlerde belirsizlik yükseldi

Alman Şirketlerinde Belirsizlik Endişesi Artıyor

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşu Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayında Alman şirketleri arasında yapılan “belirsizlik” anketinin sonuçlarını duyurdu. Ifo’nun açıklamasına göre, nisan ayında ankete katılan Alman şirketlerinin yüzde 28,3’ü, faaliyetlerine ilişkin tahminlerde bulunmada zorlanıyor. Bu oran, mart ayına kıyasla yüzde 24,8 artış göstererek Kasım 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ifo’nun Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, şirketlerin geleceklerine dair belirsizliklerin arttığını belirtirken, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı gibi faktörler, şirketlerin gelişimlerini öngörmelerini zorlaştırıyor. Yatırımların ve istihdamın ertelenme olasılığı da belirsizliğin uzamasıyla artıyor.” dedi.

İmalat Sektöründe Belirsizlik Artıyor

Ifo’ya göre, belirsizlik özellikle imalat sektöründe belirgin bir şekilde yükseliş gösteriyor. Elektrik ve otomotiv sektörlerindeki belirsizlik oranı yüzde 45’in üzerinde iken, hizmet sektöründe bu oran yüzde 21,6 olarak kaydedildi. İnşaat sektöründe ise altyapı yatırımlarının etkisiyle belirsizlik oranı nisan ayında yüzde 26,3’ten yüzde 23,2’ye geriledi.

İş Ortamı Güven Endeksi kapsamında yapılan ankette, şirketlerden gelecekteki durumlarını tahmin etmeleri isteniyor. “Zor” yanıtını veren şirketlerin oranı, algılanan belirsizliği belirtiyor.

Almanya Ekonomisi Zorlanıyor

Almanya’da yaşanan tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları, küresel ticaret üzerindeki endişeleri artırırken, analistler Alman ekonomisi için gümrük vergisi politikalarının özel bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Ülke ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında gerileme kaydederek büyüme konusunda zorlanıyor.

Alman hükümeti, küresel ticari gerginliklerin etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini düşürürken, ekonomi üst üste ikinci yıl daralma yaşadı. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üçüncü yıl üst üste büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak.

Related Posts

Çatışmalar, askeri harcamaları uçurdu

Dünya çapında 2024 yılında gerçekleşen askeri harcamalar Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en hızlı artışını göstererek 2.7 trilyon dolara ulaştı. Türkiye iki sıra yükselerek 17. oldu.

Emeklilere promosyon sürprizi: Bankalar nisan ayı sonunda ne kadar ödüyor?

Bankalar, 2025 Nisan ayı itibarıyla emekli maaşı promosyonlarında cazip tekliflerle öne çıkıyor. Üç yıl boyunca aynı bankadan maaş almayı taahhüt eden emekliler, maaş tutarlarına göre değişen miktarlarda nakit promosyonlardan faydalanabiliyor. İşte bankaların güncel kampanyaları ve sundukları avantajlar…

Bankalara mesaj gönderildi: Merkez Bankası’ndan faiz hesaplamasına yeni düzenleme

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara ödenen faiz hesaplama yönteminde değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle politika faizi yerine ağırlıklı ortalama fonlama faizi esas alınacak.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Sağlık turizmine yeni ayar

Gelişmiş sağlık altyapısı, uzman kadroları ve fiyat avantajıyla sağlık turizminde küresel anlamda adından söz ettiren Türkiye, bu alanda yeni bir düzenlemeyi devreye aldı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir