Don Afeti Tarımda Hasar Yaratıyor

“`html

Türkiye Tarımında Don Felaketi Tartışılıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, önümüzdeki yıl tarımsal ürün rekoltesinde düşüş yaşanacağına yönelik endişeleri dile getirdi. Bayraktar, Çukurova bölgesinde nisan sonu gibi hasat edilmesi planlanan patateslerin, meydana gelen don olayı nedeniyle neredeyse tamamen zarar göreceğini ifade etti.

Don Olayının Tarıma Etkileri

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, don afeti, Ramazan öncesi fiyat dalgalanmaları, şubat ayındaki üretici ve market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişiklikler hakkında bilgiler verdi. Özellikle don nedeniyle zarar gören üreticiler için, kredi borçlarının faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini vurguladı. “Doğal afetler, tarım sektöründe her zaman en büyük zararı yaratmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Adana, Mersin ve Hatay gibi Akdeniz bölgesindeki birçok ilimiz don afetiyle karşı karşıya kaldı, bu da tarımsal üretimi olumsuz etkiledi” dedi.

Çiftçiler için Zor Zamanlar

Bayraktar, hasar tespit komisyonlarının zarar gören arazilere incelemeye başladığını belirtti. “Doğal afet sonrası hasar tespitinde bazı zorluklar yaşanmakta ve çiftçilerimizin zararı, gerçek miktardan daha düşük rapor edilebilmektedir” dedi. Ayrıca, don olayı ile zarar gören bu bölgenin, Türkiye’nin tarımsal üretimi açısından kritik önemde olduğunu ifade etti.

Fiyat Artışları Endişe Veriyor

“Don olayı sadece üreticileri değil, aynı zamanda tüketicileri de etkileyecektir. Zarar gören bölgelerde, meyve ve sebze üretimi hem açık alanlarda hem de seralarda yapılmaktadır. Bu gelişmeler Ramazan döneminde gıda fiyatlarının artmasına yol açabilir” diyen Bayraktar, piyasalardaki fiyat artışlarını endişeyle takip ettiklerini dile getirdi.

Market Fiyatlarındaki Dalgalanmalar

Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde markette 39 ürünün 36’sında fiyat artışı olduğunu belirtti. Özellikle beyaz lahana fiyatları yüzde 160,2 oranında artış gösterdi. Limon yüzde 80,9, kabak yüzde 94,1 oranında zamlanırken, patates gibi bazı ürünlerde fiyat düşüşleri görüldü.

Üretici-Fiyat Farkları Üzerine

Şubat ayındaki üretici ve market fiyatları arasındaki fark da dikkat çekti. Kuru fasulye fiyatları, üretici fiyatıyla market fiyatı arasında yüzde 217 gibi büyük bir farklılık oluşturdu. Bayraktar, “Geçen yıl ile kıyasladığımızda, bu yıl tüketicilerimiz markalarda daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.

Gelecek Yıl için Tahminler

Üretici fiyatlarındaki değişimleri değerlendiren Bayraktar, “Gelecek yıl ürün rekoltesinde düşüş beklentisi var. Özellikle Çukurova bölgesindeki patates hasadı, don olayından olumsuz etkilenmiştir” dedi. Ayrıca, “Kuru soğanda sezon sonuna gelindi ve depolarda azalmanın etkisiyle fiyatların arttığı gözlemlenmiştir” şeklinde ekledi.

Şemsi Bayraktar, ziraat odaları aracılığıyla edindikleri girdi fiyat verilerine dayanarak, gübre fiyatlarının arttığını ancak bazı gübre türlerinin fiyatlarında bu ay içinde azalmalar yaşandığını da belirtti. “Mübarek Ramazan ayının ülkemiz ve İslam âlemi için bereket, huzur ve sağlık getirmesini temenni ediyorum.” diye konuştu. – ANKARA

“`

Related Posts

Bayraktar TB3’ten yeni başarı! Denizkurdu’nda tam isabet

Dünya havacılık tarihinde kısa pistli gemiden tam otonom kalkış ve iniş yapan ilk SİHA olan Bayraktar TB3, DENİZKURDU 2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde önemli bir başarıya imza attı.

HÜRJET için İspanya’da tarihi adım! Dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’e NATO ve diğer dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma, İspanya’da imzalandı.

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.

Mart ayında Türkiye’deki süt üretimi arttı

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki süt üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 1 milyon 15 bin 647 tona yükseldi.

Akdeniz’de 6 büyüklüğünde deprem: Çevre illerden hissedildi

Akdeniz’de saat 01.51’de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından Muğla’nın Datça ilçesine 155,06 kilometre uzaklıkta meydana geldiği belirlenen deprem, çevre illerden de hissedildi.

Ekonomik kalkınmaya kırsal destek

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun 1946 yılında kurulduğu güne atfen 1984 yılından bu yana 14 Mayıs ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kabul görüyor.