Denizcilik sektörüne 15,5 milyar liralık ÖTV desteği!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deniz taşımacılığını teşvik eden ÖTV’siz yakıt uygulamasının kesintisiz sürdüğünü belirterek, “Sektöre bugüne kadar toplam 7,1 milyon ton ÖTV’siz akaryakıt teslim edildi, 15,5 milyar liralık ÖTV desteği sağlandı. ” ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, deniz taşımacılığını teşvik etmek amacıyla uygulanan söz konusu uygulama hakkında bilgi verdi.

Denizciliğin gelişmesi ve kara yolu ağırlıklı dahili taşımacılığın deniz yoluna kaydırılması amacıyla 1 Ocak 2004’te başlatılan uygulamanın aralıksız sürdüğüne işaret eden Uraloğlu, bu uygulamanın “Türk Uluslararası Gemi Sicili” veya “Milli Gemi Sicili”ne kayıtlı deniz araçlarını kapsadığını kaydetti.

Uraloğlu, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilerin, ticari yatların, hizmet ve balıkçı gemilerinin ÖTV’siz yakıt uygulamasından faydalandığını belirterek, “Bu destek sayesinde deniz taşımacılığında maliyetler azaltılmış, sektörümüzün rekabet gücü artırılmış, balıkçılık sektörümüz de önemli bir desteğe sahip olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Uraloğlu, sektörün 2024’te de önemli ölçüde desteklendiğine dikkati çekerek, “2024 yılı itibarıyla da 349 bin ton ÖTV’siz akaryakıt teslimatı yapılarak, bu kapsamda toplam 3,9 milyar liralık ÖTV desteği sağladık. Sektöre bugüne kadar toplam 7,1 milyon ton ÖTV’siz akaryakıt teslim edildi, 15,5 milyar liralık ÖTV desteği sağlandı.” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın sektöre sağladığı faydalara da değinen Uraloğlu, şunları kaydetti: “ÖTV’siz yakıt desteği sayesinde deniz yolu taşımacılığı artarken, sektör maliyetleri önemli ölçüde düştü. Balıkçılarımız için de büyük avantaj sağlayan uygulamayla denizde kalma ve avlanma süreleri uzarken, vatandaşlarımız petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan daha az etkilendi. Uygulamamız sektör için güçlü teşvik unsuru olmaya devam edecek.”

 

Related Posts

Bayraktar TB3’ten yeni başarı! Denizkurdu’nda tam isabet

Dünya havacılık tarihinde kısa pistli gemiden tam otonom kalkış ve iniş yapan ilk SİHA olan Bayraktar TB3, DENİZKURDU 2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde önemli bir başarıya imza attı.

HÜRJET için İspanya’da tarihi adım! Dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’e NATO ve diğer dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma, İspanya’da imzalandı.

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.

Mart ayında Türkiye’deki süt üretimi arttı

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki süt üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 1 milyon 15 bin 647 tona yükseldi.

Akdeniz’de 6 büyüklüğünde deprem: Çevre illerden hissedildi

Akdeniz’de saat 01.51’de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından Muğla’nın Datça ilçesine 155,06 kilometre uzaklıkta meydana geldiği belirlenen deprem, çevre illerden de hissedildi.

Ekonomik kalkınmaya kırsal destek

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun 1946 yılında kurulduğu güne atfen 1984 yılından bu yana 14 Mayıs ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kabul görüyor.