600 bin işçi sözleşme bekliyor: TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ kamu işçileri için zam talebini açıkladı

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, Kamu İşçileri İçin Yeni Ücret Talebinde Bulundu

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ konfederasyonları, kamudaki yaklaşık 600 bin işçinin günlük en düşük ücretinin 1800 liraya yükseltilmesini talep etti. Ayrıca, bu artışın ardından ücretlere 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, diğer altı aylık dönemler için ise yüzde 25 zam yapılmasını ve üzerine yüzde 10 refah payı verilmesini istedi.

İki konfederasyon, kamu işçilerinin ücretlerine 2025-2026 yıllarındaki artışın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne dair ortak zam talebini içeren taslağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu. Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren 21 maddelik talep taslağında öncelikle günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesi talep edildi.

İlk 6 Ay İçin Yüzde 50 Zam Talebi

Günlük en düşük ücret artışının ardından işçilere kıdem zammı yapılması ve bu rakamın 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 50 artırılması istendi. İki konfederasyon, 2025’in ikinci altı ayı ile 2026’nın ilk ve ikinci altı aylarında ücretlere yüzde 25 zam yapılması ve her dönem için yüzde 10 refah payı verilmesi talebinde bulundu. Ayrıca, talep edilen zam oranlarının enflasyonun altında kalması durumunda oluşacak enflasyon farkının işçiye ödenmesi istendi.

Memur ve Memur Emeklilerinin Zam Görüşmeleri 1 Ağustos’ta

Yaklaşık 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2026-2027 yıllarını kapsayan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi gibi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri açısından da önem taşıyor. (AA)

 

Related Posts

Bayraktar TB3’ten yeni başarı! Denizkurdu’nda tam isabet

Dünya havacılık tarihinde kısa pistli gemiden tam otonom kalkış ve iniş yapan ilk SİHA olan Bayraktar TB3, DENİZKURDU 2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde önemli bir başarıya imza attı.

HÜRJET için İspanya’da tarihi adım! Dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’e NATO ve diğer dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma, İspanya’da imzalandı.

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.

Mart ayında Türkiye’deki süt üretimi arttı

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki süt üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 1 milyon 15 bin 647 tona yükseldi.

Akdeniz’de 6 büyüklüğünde deprem: Çevre illerden hissedildi

Akdeniz’de saat 01.51’de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından Muğla’nın Datça ilçesine 155,06 kilometre uzaklıkta meydana geldiği belirlenen deprem, çevre illerden de hissedildi.

Ekonomik kalkınmaya kırsal destek

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun 1946 yılında kurulduğu güne atfen 1984 yılından bu yana 14 Mayıs ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kabul görüyor.