Türkiye su ürünleri ihracatında 6 ayda rekor kırdı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatı 132 Bin 500 Tonu Aştı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği verilerine göre, su ürünleri sektörü ocak-haziran döneminde toplamda 132 bin 500 ton ürünü 78 ülkeye ihraç etti. Bu dönemde elde edilen gelir içinde en büyük payı 302 milyon 962 bin dolar ile levrek aldı. Onu sırasıyla 273 milyon 690 bin dolarla çipura ve 217 milyon 109 bin dolarla Türk somonu takip etti. Özellikle Türk somonu, geçen yıla göre yüzde 17’lik bir artışla dikkat çekti.

Rusya Önde Giderken, Avrupa Ülkeleri Hızla İzliyor

Su ürünleri ihracatında en çok tercih edilen ülke Rusya olurken, onu sırasıyla İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti. Avrupa pazarındaki talep artışı, Türkiye’yi sektörde rekabet açısından avantajlı bir konuma taşıdı.

Sektör 2 Milyar Dolar Barajını Geçmeyi Hedefliyor

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün bu yılın ilk yarısında hedeflenen seviyede olduğunu belirtti ve ikinci yarıda benzer bir performans beklediklerini ifade etti. Kızıltan, “Miktar bazında bir azalma yaşanmasına rağmen, birim fiyatlarımızda yaklaşık yüzde 20’lik bir artış gözlemledik. Bu durum bize gelirimizin artmasını sağladı. Yıl sonuna kadar 2 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türk Somonunda Büyük Potansiyel Var

Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonunun ihracattaki rolü hızla artmaktadır. Sadece bu yılın ilk yarısında 32 bin tonluk bir üretim gerçekleşti. Hasatlar temmuz ayına kadar tamamlanmış olup, Kızıltan, “Tüm bu balıkların yıl sonuna kadar satılması bekleniyor. Bu durum Karadenizli üreticilere 500–600 milyon dolarlık bir gelir sağlayacak” şeklinde konuştu.

Kızıltan, Türk somonunun aslen bir alabalık türü olduğunu ve bu balığın işlenerek dünya pazarında daha fazla kabul görebileceğini söyleyerek, “Karadeniz’deki yatırımlarla, 2032 yılına kadar yıllık 1 milyar doların üzerinde gelir elde edilmesini bekliyoruz” dedi.

Bakanlık Destekleri Üretimi Güçlendiriyor

Su ürünleri sektöründe Türkiye’yi avantajlı hale getiren şeylerden biri de, Avrupa’da arzın azalmasıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı desteklerin önemli bir rol oynadığını belirten Kızıltan, Türk su ürünleri sektörünün, hem üretim kapasitesi hem de ihracat potansiyeliyle global alanda güçlü bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

Related Posts

İpsala Pirinçli Mantısı Tescillendi

İpsala’nın yerel lezzeti ‘pirinçli mantı’, coğrafi işaretle koruma altına alındı.

Kocaeli’nin ihracatı 6 ayda 12 milyar dolara yaklaştı

Sanayi kenti Kocaeli, yılın ilk yarısında 11 milyar 746 milyon 881 bin dolarlık ihracata imza attı.

Lüks saat sektöründe Körfez’in gözü İsviçre’de: En çok alım yapan ülke belli oldu

İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu’nun açıkladığı verilere göre, 2025’in ilk altı ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsviçre saat ithalatında Körfez ülkeleri arasında açık ara öne geçti. CNN’in aktardığına göre BAE’nin yalnızca bu dönemde …

Bilecik’te Dev Yayın Balığı Yakalandı

Sakarya Nehri’nde 30 kg ağırlığında ve 1.7 m uzunluğunda bir yayın balığı yakalandı.

Diyarbakır’dan Yerli Robot Kol

Diyarbakır’da iki mühendis, KOSGEB desteğiyle yerli robot kol üretti, seri üretim hedefleniyor.

2025 Çin Tedarik Zinciri Fuarı Başladı

Fuar, 16-20 Temmuz tarihleri arasında Beijing’de düzenleniyor ve 75 ülkeden 650’den fazla katılımcı var.