Mısır’ın Gazze planı, Trump’ın tecrit planının önüne geçebilecek mi?

Mısır, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’de Filistinlilerin bölgeden çıkarılması yönündeki önerisini reddederek alternatif bir yeniden inşa planı üzerinde çalışıyor.

Plan, Gazze’de yeni bir yönetim yapısının oluşturulmasını ve bölge sakinlerinin yerinde kalmasını öngörüyor. Mısır, planını Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa ülkeleriyle müzakere ediyor.

Mısır devlet gazetesi El Ahram’a göre plan, Filistinliler için “güvenli bölgeler” oluşturulmasını içeriyor. Aynı süreçte Mısırlı ve uluslararası inşaat firmaları, Gazze’nin altyapısını yeniden inşa etmeyi hedefliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir Mısırlı yetkili, bu sürecin aşamalı olarak ilerleyeceğini ve uluslararası finansman ile destekleneceğini söyledi.

Mısırlı yetkililer, Trump yönetiminin Gazze’yi Hamas veya Filistin Yönetimi’ne bağlı olmayan bir grup tarafından yönetme fikrini desteklemediğini belirtiyor. Mısırlı bir diplomat, “Böyle bir yönetim yapısının nasıl oluşturulacağına Filistin halkı karar vermelidir” dedi.

MISIR’IN PLANI NE?

Mısır’ın planı, Filistinlileri Gazze’den çıkarmadan üç aşamalı bir yeniden inşa sürecini öngörüyor. İlk altı ay boyunca “erken toparlanma dönemi” kapsamında üç güvenli bölge oluşturulacak.

Bu üç bölgede geçici barınaklar kurulacak ve insani yardım akışı sağlanacak. Yirmiden fazla Mısırlı ve uluslararası firma, Gazze’nin altyapısının rehabilitasyonunda görev alacak.

Mısırlı yetkililer ve Arap diplomatlar, planın bu ay sonunda yapılacak Arap zirvesinde resmen sunulacağını belirtti. BM tahminlerine göre, Gazze’de çeyrek milyon konut tamamen yıkıldı veya hasar gördü.

Altyapıya verilen zararın 30 milyar dolar olduğu düşünülüyor. Mısırlı yetkililer, yeniden inşa sürecinin Gazze halkına on binlerce iş imkanı sağlayacağını ifade etti.

TRUMP ‘DAHA İYİ PLANLARA’ AÇIK

Hamas yönetimden çekilebileceğini, ancak diğer tüm grupları kapsayan bir birlik hükümeti kurulması gerektiğini veya bölgenin teknokratlardan oluşan bir komite tarafından yönetilmesine destek verebileceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump yönetiminin alternatif önerilere açık olduğunu belirtti. Suudi Arabistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Eğer Arap ülkelerinin daha iyi bir planı varsa, bu harika olur” dedi.

Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Trump’ın önerisini desteklediğini ve İsrail’in bu doğrultuda hareket etmeye hazır olduğunu söyledi.

Related Posts

Muharrem İnce’den ‘silah bırakma’ çıkışı! ‘Tiyatro’ dedi, tepki gösterdi: ‘İnandırıcı değil’

Terör örgütü PKK’nin bu sabah sembolik olarak silah bırakmasına, geçen günlerde CHP’ye geri dönen Muharrem İnce’den sert tepki geldi. “Yaşadığımız ikinci Habur olayıdır” diyen İnce, “30 teröristi bir alana toplayıp, üç beş silahı yakma görüntüsü inandırıcı değildir” ifadesini kullandı.

Trump bakır ithalatına yüzde 50 tarife uygulanacağını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren bakır ithalatına yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı.

Atatürk ile Öcalan’ı bir tuttu: MHP buna da ses çıkartamayacak mı?

‘Yeliz’ lakabıyla bilinen AKP’li eski milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Cumhuriyet’in ilanını ‘darbe’ olarak nitelendiren paylaşımın ardından bu kez de Atatürk’ü hedef aldı.

Bursa’da yürekleri ağza getiren anız yangını

Bursa’da çıkan anız yangını konutlara sıçramadan söndürüldü.

Hindistan’da köprü çöktü: Araçlar nehre düştü

Hindistan’ın Gucerat eyaletindeki bir köprünün çöktüğü, kaza sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği, 6 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Ekipler, ‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek zor anlar yaşatan alkollü sürücüye acımadı: Rekor para cezası kesildi!

Sultanbeyli’de denetimler sırasında ekipler tarafından durdurulan otomobil sürücüsü “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek, nefesinin yetmediğini iddia etti. İsmi öğrenilemeyen sürücü, alkol kontrolünün hastanede yapılmasını isteyerek korktuğunu …