Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’e Sahip Çıktı

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü destek mesajı yayımlayarak hekimlerin ifade özgürlüğü ve çalışma haklarının ihlal edildiğine dikkat çekti.

Dünya Tabipleri Birliği’nin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Dr. Uğurlu ve Dr. Çelik’in süresiz olarak memuriyetten çıkarılmalarını şiddetle kınayan bir ifade yer aldı. Bu yaptırımın, sadece ifade özgürlüğünün ihlali olmadığı, aynı zamanda hem Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hem de uluslararası insan hakları hukuku ile korunan hekimlik yapma haklarını da engellediğine vurgu yapıldı.

Türkiye’nin 2003 yılından bu yana Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ne (ICCPR) taraf olduğu belirtilerek, ifade özgürlüğü, çalışma hakkı ve keyfi yaptırımlardan korunma hakkı dahil olmak üzere tüm temel özgürlükleri koruması gerektiği hatırlatıldı. Dünya Tabipleri Birliği meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduğunu belirtip, Türk Tabipleri Birliği’nin Dr. Uğurlu ve Dr. Çelik’e yönelik yaptırımların derhal kaldırılması çağrısına destek verdi.

Mesajın İngilizce orijinali için buraya tıklayın.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Karadenizin kızları kanseri karalahanayla iyileştirecek

Bilgi Üniversitesi’nden Ayşe Nilay Seyhan ve Dilay Fatoğlu, karalahanadan elde ettikleri özütle meme kanseri hücrelerinin canlılığını yüzde 50’ye kadar düşüren jel biyomalzeme geliştirdi.

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Uzmanlardan üçüncü el sigara dumanı uyarısı

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, üçüncü el sigara dumanının yüzeylere sinerek uzun süre etkin kaldığını, bu emilen zararlı maddelerin havadaki oksidanlarla bir araya gelerek primer sigara içilmesine benzer toksik maddeler salgıladığını belirtti.