Çin ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Nükleer Teknolojide İşbirliğini Güçlendiriyor

Çin ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Küresel Güney’de Nükleer Teknoloji İşbirliğini Güçlendiriyor

BEİJİNG, 10 Nisan (Xinhua) — Çin Atom Enerjisi Kurumu ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek amacıyla nükleer teknoloji alanında işbirliğini arttırma konusunda anlaştı.

Taraflar, çarşamba günü imzalanan anlaşmalarla genişletilmiş işbirliği için beş yıllık bir yol haritasını belirledi.

Yapılan anlaşmalar, Çin ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın nükleer güvenlik, tarım, sağlık, çevre, ve temel nükleer bilimsel araştırmalar gibi kritik konularda ortak çalışmalarını arttırmasını öngörüyor. Ayrıca, Çin’in nükleer araştırma enstitüleri ve üniversiteleri kullanılarak Küresel Güney için nitelikli profesyoneller yetiştirilecek ve nükleer alanda küresel yönetişim ve yetenek değişimi desteklenecek.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Mariano Grossi, nükleer enerjinin gelişimi ve nükleer teknoloji uygulama alanlarındaki başarılarından övgüyle bahsederek Çin’in küresel nükleer yönetişimin ilerletilmesindeki önemli rolünü vurguladı. Grossi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Çin’le işbirliğini derinleştirmeye ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için ortak çalışmaya hazır olduğunu belirtti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Xinhua / Güncel

Related Posts

Atmosferin gizli hazinesinden elektirik mi fışkırıyor?

Brezilya’daki Campinas Üniversitesi’nde görev yapan bir grup kimyager, atmosferdeki nemden elektrik enerjisi elde etmeyi başardığını duyurdu. “Hygroelektrik” adını verdikleri bu yenilikçi yöntem, havadaki su buharının elektrik yükleri oluşturduğunu …

Aliağalı yüzücüler Rize’den 16 madalya ile döndü

Spor altyapısına verdiği desteklerin meyvesini toplayan Aliağa Belediyesi, her branşta olduğu gibi yüzmede de adından sıkça söz ettiriyor. Aliağa Belediyesi AGM Spor Kulübü sporcusu 16 yüzücü, Rize’de düzenlenen yarışlarda 16 madalya kazandı.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.